Dilencilere neden para verilmez ?

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
Dilencilere Neden Para Verilmez? Eleştirel Bir Yaklaşım

Geçen gün sokakta yürürken bir dilenci önüme çıktı. Elinde ufak bir karton, üzerinde “açım” yazıyor. O an kendimi bir çıkmazda buldum: Para versem gerçekten ihtiyacını mı karşılayacak, yoksa sistemin bir parçası mı olacağım? Vermesem vicdan azabıyla baş başa mı kalacağım? İşte bu çelişkiyi çoğumuz yaşıyoruz. Peki ama dilencilere neden para verilmemesi gerektiği üzerine biraz daha eleştirel düşünsek nasıl olur?

---

Dilencilik Bir Sistem mi, Bireysel İhtiyaç mı?

Öncelikle şunu kabul etmek gerek: Dilenciliğin büyük bir kısmı bireysel ihtiyaçtan değil, örgütlü bir sistemden besleniyor.

- Emniyet raporlarına göre bazı şehirlerde dilencilerin günlük kazancı 500–1000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

- Dilencilik organize çeteler tarafından yönlendiriliyor; yani o gördüğümüz kişi aslında başkasının kontrolünde olabilir.

- Verilen para çoğu zaman gerçekten ihtiyaç sahibine değil, bu sistemi işletenlere gidiyor.

Bu açıdan bakıldığında, para vermek iyilik yapmak değil, sistemin devamlılığına katkı sağlamak anlamına geliyor.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Erkekler bu konuda genelde çözüm odaklı düşünüyor. Bir erkek için mesele, “nasıl daha kalıcı bir çözüm üretilir?” sorusudur.

- “Eğer yardım edeceksem, doğrudan bir vakfa ya da güvenilir bir kuruma bağış yaparım.”

- “Bireysel yardım yerine sistematik çözüm üretmek gerek.”

Erkeklerin bakış açısı, para vermemenin gerekçesini stratejik temellere oturtuyor: Kısa vadeli bir iyilik yerine uzun vadeli bir çözüm arayışı.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı

Kadınlar ise daha empati merkezli bakıyor. Bir kadının zihninden şu düşünceler geçebilir:

- “Ya gerçekten açsa, ya çocuğu hasta ise?”

- “Belki de bugün sıcak bir yemek yemesi sadece benim vereceğim paraya bağlı.”

Kadınların yaklaşımı ilişkisel; yani bireyle kurulan doğrudan bağ daha ön planda. Bu da para verme eğilimini artırabiliyor. Ancak empati ile yapılan yardımlar bile, istemeden de olsa istismar mekanizmasını besleyebiliyor.

---

Bilimsel ve Sosyolojik Perspektif

Sosyolojik araştırmalar, sokakta verilen paranın çoğunlukla temel ihtiyaçlar için kullanılmadığını ortaya koyuyor.

- Yapılan bir çalışmada, dilencilerin topladığı paranın önemli bir kısmının sigara, alkol veya çete payına gittiği görülmüş.

- UNICEF ve çeşitli yardım kuruluşları, çocuk dilenciliğinin özellikle ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Çocuğa verilen her para, aslında onun sokakta kalma süresini uzatıyor.

Bu noktada kritik soru şu: Yardım etme niyetimiz aslında bir iyiliğe mi dönüşüyor, yoksa istemeden kötülüğü mü besliyoruz?

---

Alternatif Yardım Yöntemleri

Para vermek yerine yapılabilecekler:

1. Yardım kuruluşlarına bağış yapmak: Kapsamlı ve organize yardım, bireysel yardımdan daha etkili olur.

2. Yemek veya su vermek: Doğrudan ihtiyaç karşılanır, para kötüye kullanılmaz.

3. Sosyal hizmet kurumlarına yönlendirmek: Özellikle çocuk dilenciler için bu kritik önemdedir.

4. Yerel yönetimlere şikayet bildirmek: Bazı belediyeler dilencilere yönelik sosyal projeler yürütüyor.

Bu alternatifler, vicdan rahatlığını sağlayarak hem bireyin hem de toplumun yararına sonuçlar doğurabilir.

---

Forum İçin Canlı Tartışma Soruları

- Siz sokakta bir dilenci gördüğünüzde ne hissediyorsunuz: suçluluk mu, öfke mi, yoksa yardım etme isteği mi?

- Para vermemek gerçekten çözüm mü, yoksa kişisel vicdanımızı rahatlatmanın bir yolu mu?

- Erkeklerin stratejik bakışı mı, yoksa kadınların empatik yaklaşımı mı bu konuda daha doğru sonuç verir?

- Çocuk dilenciliğiyle karşılaştığınızda nasıl bir tutum sergiliyorsunuz?

- Sizce devletin veya belediyelerin bu konuda yeterli önlemi var mı?

---

Sonuç: İyilik mi, İstismar mı?

Dilencilere para vermek ilk bakışta iyi niyetli bir davranış gibi görünse de, çoğu zaman bir istismar döngüsünün devamına katkı sağlıyor. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ile kadınların empatik bakışı aslında birbirini tamamlayabilir: Empatiyi kaybetmeden, ama sistemin işleyişine körü körüne dahil olmadan hareket etmek mümkün.

Belki de en doğrusu şu soruyu kendimize sormak: “Benim verdiğim para, gerçekten bir hayatı iyileştiriyor mu, yoksa bir düzeni mi besliyor?”

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bir dilenciyle karşılaştığınızda cebiniz mi ağır basıyor, yoksa vicdanınız mı?