Formasyon öğretmenlik uygulaması kaç hafta sürer ?

Sakin

New member
Formasyon Öğretmenlik Uygulaması: Haftalar Boyunca Süren Bir Serüven

Merhaba Forumdaşlar,

Bugün sizlerle bir serüvenimi paylaşmak istiyorum, hem de sadece bir serüven değil, aynı zamanda duygusal olarak bir yolculuk. Hepimizin hayatında dönüm noktaları vardır, değil mi? İşte o anlardan biri, formasyon öğretmenlik uygulamasıydı. Eğitim dünyasına adım attığınız ilk andan itibaren başınıza gelecekleri tam olarak kestiremiyorsunuz, ama zaman içinde hem öğretmen olarak büyüdüğünüzü hem de insan olarak farklılaştığınızı hissediyorsunuz. Hadi gelin, birlikte bu serüvene dair biraz sohbet edelim.

Bir Yola Çıkmak: İlk Günün Heyecanı

Günlerden bir gündü, öğretmenlik yolculuğumun ilk günüydü. Bütün bir hafta süresince hazırlanmıştım, elime ders planları, yazılı materyaller, klasörler alıp, okulun yolunu tutarken kalbim kocaman bir heyecanla atıyordu. Ama o ilk adım atıldığında bir şey fark ettim: Bu kadar hazırlık ve ders planından çok daha fazlası var bu işin içinde. Gerçek eğitim, yalnızca öğrencinin öğrendiği değil, aynı zamanda öğretmenin de öğrendiği bir süreçti.

İlk günümde beni karşılayan rehber öğretmenim Ahmet Bey, tamamen çözüm odaklı ve stratejik bir insandı. Her şeyin mükemmel olmasına, her konuda plan yapmaya bayılıyordu. Okulda kendisinden öğrenecek çok şeyim olacağını hissediyordum. Ahmet Bey her adımda, her durumda nasıl hareket etmem gerektiğini biliyordu. Bir yanda çok hassas bir konu ile ilgili öğrencilere nasıl yaklaşmam gerektiğini sorarken, diğer tarafta hızlıca çözüm üretiyor, her şeyin işlediğinden emin oluyordu. O an, “Evet, ben de bir gün onun gibi olmalıyım” diye düşündüm.

Kadınların Empatik Dokunuşu: Aylin Öğretmen

Ama, Ahmet Bey’in yalnızca stratejisiyle değil, kalpten gelen anlayışıyla da olmalıydı. Çünkü öğretmenlikte bir de empati ve insan ilişkileri kısmı vardı. O gün sınıfta tanıştığım bir diğer öğretmenim Aylin Hanım’ı hatırlıyorum. Aylin Hanım, içindeki o sıcaklık ve insanlara yaklaşma biçimiyle öne çıkıyordu. Öğrencilerin gözlerindeki belirsizliği çok iyi görebiliyordu. Onların küçük bir gülümsemesi, Aylin Hanım’ın yüzünde bir ışık gibi parlıyordu.

Aylin Hanım ile birkaç kez sohbet etme şansım oldu. Her seferinde, öğrenciyle öğretmen arasındaki ilişkinin yalnızca dersle sınırlı olmadığını, bir güven duygusu ve empatik bağ oluşturmanın önemini vurguladı. “Eğitim sadece bilgi aktarmak değil, onları anlamak, onlarla gerçekten bağ kurmaktır” diyordu her seferinde. O an, Ahmet Bey’in planları ve stratejileri ne kadar önemli olsa da, Aylin Hanım’ın ilişkisel yaklaşımının da o kadar değerli olduğunu fark ettim.

Zamanın İlerleyişi ve Değişen Perspektifler

Formasyon öğretmenlik uygulaması süreci bir haftadan fazla bir süreyi kapsıyor, ve her hafta bana çok şey öğretiyor. Başlangıçta sadece bir öğretmen olarak, ders anlatacak ve öğrencilerin bilgi seviyelerini geliştirecekmişim gibi hissettim. Ama bir süre sonra öğrendim ki, öğretmenlik aslında çok daha derin bir kavram. Bu, sadece öğrencileri eğitmek değil, onları anlamak, onlara cesaret vermek ve daha fazlasıydı. Aylin Hanım ve Ahmet Bey’in dengeli bir şekilde harmanlanması gerektiğini düşündüm: Stratejik düşünmek ve empatik yaklaşmak.

Her hafta, farklı öğrencilerle tanışmak, farklı öğretmenler ile deneyimler edinmek, bende farklı bakış açıları oluşturuyordu. Haftalar geçtikçe, kendimi öğretmenlik alanında daha fazla geliştirdiğimi hissetmeye başladım. Ama her zaman ilk günkü heyecanı, her sabah okulun yolunu tutarken o kalbimdeki ürperişi de kaybetmedim. Çünkü bu yolculukta en önemli şey, her yeni günle birlikte öğrenmeye ve büyümeye devam etmekti.

Sonuç: Öğretmenlik Bir Yolculuktur

Arkadaşlar, formasyon öğretmenlik uygulamasının kaç hafta sürdüğüne gelirsek, aslında her şey bir bakıma kişisel bir deneyimdir. Çoğu zaman formasyon süresi 1-2 dönem arasında değişiyor olsa da, her hafta daha fazla şey öğreniyorsunuz. İşin içinde birçok farklı karakter var: bazen bir Ahmet Bey gibi stratejik ve çözüm odaklı olmanız gerekebilir, bazen de bir Aylin Hanım gibi empatik ve ilişkisel bir yaklaşım sergilemek zorunda kalabilirsiniz. Ama sonuçta, her iki yaklaşım da birbirini tamamlar ve bir öğretmeni gerçek anlamda öğretmen yapan şey, her iki yönün de bir arada var olmasıdır.

Bugün size anlatmak istediğim hikâyem de aslında işte bu bağlamda şekillendi. Eğitim, aynı anda hem öğretici hem de öğretmeni dönüştüren bir süreçtir. Formasyon süresi ne kadar uzun olursa olsun, o süreci dolu dolu yaşamak, öğrendikçe insan olarak büyümek ve gelişmek önemlidir. Umarım benim gibi sizler de bu yolculuğu keşfetmiş ve her adımda öğrenmeye devam ediyorsunuzdur.

Şimdi sizin de deneyimlerinizi merak ediyorum! Sizce öğretmenlik uygulaması süreci nasıl geçti? Aylin Hanım’ın empatik yaklaşımına katılıyor musunuz? Ahmet Bey’in çözüm odaklı stratejisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Hadi, yorumlarınızı bekliyorum.