“Futbolun bilge kişisi” Özkan Sümer, vefatının ikinci yılında anılacak

Beykozlu

New member
“Futbolun bilge kişisi” olarak anılan Trabzonspor’da futbolculuk, teknik yöneticilik ve başkanlık bakılırsavlerinde bulunan Özkan Sümer, vefatının ikinci yılında anılacak.

Tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde 22 Aralık 2020’de hayatını yitiren Sümer’in bordo-mavili ekipte teknik yöneticilik yaptığı periyotta futbol oynayan eski futbolcuları, anma merasimi öncesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Antrenörleri Trabzon Şube Lideri Metin Bak, 9 yaşından itibaren Trabzonspor’un minik takımında Özkan Sümer’i tanıdığını belirterek, “Özkan Hoca’yı Trabzon halkı unutmuyor, unutturmuyor. Anılarıyla yaşıyoruz. Trabzon halkının yaptığı bir şey var, anma yaparak bunu ulusal boyutta da yaşatmaya çalışıyor ve yaşatıyor da. TÜFAD Genel Başkanı’mız geçen yıl anma merasimine geldiğinde, ‘Trabzon halkını epeyce seviyorum. Özkan Hoca’yı unutmuyor, unutturmuyor.’ dedi. Bizim için kıymetli bir kıymetti.” diye konuştu.

Sümer’in biroldukça insanın hayatına dokunduğunu vurgulayan Bak, “Herkes anılarını anlatıyor. Demek ki herkese dokunmuş. Ben kitap alışkanlığımı ondan öğrendim. Daima kitap okurdu. Özkan Hoca’nın kitaplarını müsaadesiz alırdım masanın üstünden. ondan sonrasında kendisine söylemiş olduğimde, ‘Görüyorum, anlıyorum.’ sıkıntısı.” sözlerini kullandı.

Bak, Sümer’in işini seven ve epey disiplinli bir teknik adam olduğunu da kaydederek, şöyleki devam etti:

“Altyapıda bir arada çalışıyorduk. Bir gün akşam 8 oldu, çift kale bitti. çabucak sonrasında Özkan Hoca gitme hazırlığı yaparken bizim yedek oyuncuları çift kale maç yaptırmak istedim. ‘İyi aklına gelmiş.’ dedi. Oturdu tekrar, saat 9’u buldu. Ona ‘Hocam hiç yoruldun mu? Bıktın mı? Tükendin mi?’ dedim. O da ‘Asla evladım.’ karşılığını verdi. Bir gün bana ‘Şu sesi duyuyor musun?’ dedi. Kuşlar, çocuklar, tribünlerin sesi vardı. ‘Duyuyorum hocam bu sesleri.’ deyip saydığımda, ‘Taka’nın sesini duymuyor musun?’ diye sordu. Denize gitmeyi, balık tutmayı fazlaca seviyordu lakin futbol niçiniyle bunları yapamadı. Bizi o denli bir yetiştirdi ki teknik adam kurslarında fazlaca başarılı olduk. Özkan Sümer ile hayat süren herkes bugün toplumda var oldu. Yalnızca futbolda değil, ticarette, siyasette her hususta başarılı beşerler yetişirdi. Bunu da disipliniyle yaptı. Ben kendisinden epeyce mutluydum. Allah da mutlu olsun, yeri cennet olsun.”

– Aslan: “Çok büyük futbol adamı”

Trabzonspor’un unutulmaz futbolcularından Hamdi Aslan, Sümer’in 1-2 söz ile anlatılacak bir figür olmadığını belirterek, “Çok büyük bir futbol adamı, toplumsal adamdı. Bizim üzerimizde o kadar epeyce emeği var ki bunu hiç bir vakit yalnızca futbolcu olarak değerlendirmedim.” dedi.

Sümer’in biroldukça hususta kendilerine katkı sağladığını anlatan Hamdi Aslan, “Davranışlarımız, bağlantımız, arkadaşlığımız, saha içi paylaşımımızda bize epeyce büyük katkısı olmuştur. Toplumsal hayatta o pahalar, takdir gördüğümüz bütün davranışların altında sayın hocamız vardır. Keşke futbolun ortasında daha hayli olsaydı, uzun yıllar Trabzonspor’da kalsaydı. Trabzonspor’un şampiyonluğunu, her şeyini görseydi. Bizim için fazlaca büyük bir memnunluk olurdu. Küçük yaştan itibaren bizim ömrümüze dokunduğunu söyleyebilirim.” halinde konuştu.

Hamdi Aslan, Barcelona’yu 1-0 yendikleri müsabakada kendisinin gol attığı, teknik yöneticinin de Özkan Sümer olduğunun hatırlatılması üzerine, “Hocamızın sevincini epeyce muhakkak eden yapısı yoktu. Biz kazanırken bile ‘Sevinmeyi sanki abarttık mı?’ diye hocamızdan reaksiyon bekliyorduk. Barcelona maçında birliktedik. Bizim için fazlaca fazlaca değerliydi. Bu tip maçlara bizi hazırlarken idmanda yahut maç öncesi konuşmaları hepsi epey rahatlatıyordu. İnanılmaz itimat veriyordu. Agresif, sert bir yapısı var fakat irtibatı fazlaca yumuşaktı. O bizi rahatlatıyordu. Barcelona maçı da o denli bir maçtı. Ne kadar kuvvetli olduklarını orada anladık. Burada fazlaca fazla bir şey hissedemedik. Burada taraftarın vermiş olduğu takviyeyle Avni Aker’de coşkulu oynamıştık. Hocamızla o maçı kazanmak, keyifli, hoş bir anıydı.” tabirlerini kullandı.

Sümer ile altyapıda oyuncu olarak futbol hayatına başladığını lisana getiren Aslan, şunları söylemiş oldu:

“13-14 yaşlarımızda bizimle olan bağlantısının pahasını bugün anlayabiliyorum. Çok pahalı bir hocamızdı. Bize kıymetli katkıları oldu. Antrenörlük hayatında doğal ki kulübü temsil etme ismine Trabzonspor, Trabzon kenti için büyük bedeldi. Trabzon haricindeki sevgisi, görmüş olduğu hürmet hayli epeyce daha farklı. Trabzon haricinde futbol konuşulduğu vakit, Özkan Hoca’dan bahsediliyor. Bu da gurur verici bir durum. Ben Özkan Hoca’nın torpilli oyuncularındandım. Sert yapısını hissetmedim. Vakit zaman natürel ki bize de oyun içerisinde dokunuşları, tenkitleri olmuştu. Hocamla keyifli günlerimiz oldu. Çok cezalar da yedik. İdmanda penaltı çalışması yaparken kaçırdığımız penaltıda bakıyoruz ceza yemişiz. Disiplin içerisine bizi sokuyordu.”

Türk futbolunun en büyük değişiminde, yapılanmasında Özkan Sümer’in isminin geçtiğini belirten Aslan, “Ülke futbolu altyapısının bence en büyük isimlerindendi. Kaynağı Özkan Hoca’mızdı. Ulusal kadroda çalışmıştım. Bütün ayrıntılar ortasında onun orada konuşulması da bizi gururlandırmıştı. Mevt yıl dönümünde hem hüzünlüyüz tıpkı vakitte bu biçimde bir hocaya sahip olduğumuz için de sevinçliyiz.” açıklamasını yaptı.

– Kural: “Çok büyük boşluk”

Özkan Sümer’le hem futbolculuk birebir vakitte antrenörlük devrinde çalışan ve bordo-mavili kulüpte nazaranv yapan Turgut Kural, “Hocamızı hasretle bir kere daha anıyoruz. Yokluğu bizde epey büyük boşluk oldu.” diye konuştu.

“Hem futbolculuk hem antrenörlükte uzun yıllar beraberydik.” diyen Kural, şöyleki devam etti:

“İnanılmaz beraberliğimiz vardı. Şu an yok lakin güya varmış üzere. Daima onu konuşuyor, anıyoruz. Her futbol konuştuğumuzda daima gündemimizde oluyor. 10 yaşında tanıdım kendisini. 20 yaşına kadar Trabzonspor’un her kategorisinde birliktedik. Futbolu bıraktıktan daha sonra 9 yıl yanında asistanlığını yaptım. Vakit zaman kadronun hocası oldu, başkanlık yaptı. Altyapıda birliktedik. Tenise epeyce düşkündü, bize öğretti. birlikte oynamamızı sağladı. Daima beraberydik. Trabzonspor’dan ayrılıp döndük, hiç kopmadık. Bizde büyük anıları, katkıları var. Ufkumu açan, bana hayatı öğreten ailemdilk evvel oydu. Hayatta karşılaşacağım zorlukların üstesinden gelmek için onu modelleyerek, verdiği bilgilerle hayli yol aldım. Benim üzere birfazlaca arkadaşımıza vizyon katmıştır.”

Kural, Sümer’in dokunduğu her insanın hayata bakışını değiştirdiğini anlatırken, “Özellikle insanlara iş, aile sevgisini aktardı. Şu anda çağdaş futbolu uygulayan teknik adamlarla, hocanın 70’li senelerda bize gösterdikleri, öğrettikleri hayli örtüşüyor. ötürüsıyla fazlaca kıymetli bir futbol adamıyla işimizi öğrendik. Her şeyi öğreterek bu dünyadan gitti. Biz de onun öğretileriyle, kendi kattıklarımızla yol alma çalışıyoruz. İnsanlara dokunduğu üzere topluma, kurumlara katkısı vardır. Kendisini yetiştiren, gelişen, çağdaş bir tanesiydi. bu biçimde insanı kaybetmek ıstırap verici. Gecenin hangi saati olursa olsun işimizle ilgili zorlandığımızda, bilgi aldığımız bir tanesiydi.” diyerek kelamlarını tamamladı.