Eleştirilmek birçok beşerde çoklukla utanmaya, öfkelenmeye ve üzülmeye niye olur. Aslında dediklerimiz ya da yaptıklarımız hakkında geri bildirim verilmesi öğrenebilmek ve gelişebilmek ismine fazlaca değerli bir müddetçtir. Zira her geri bildirimden uygun ya da makus bir şey öğreniriz ve kendimizi tamamlamamız yolunda büyük bir adım daha atmış oluruz. O yüzden tenkitleri karakterimize yapılan birer hücum olarak değil de şahsi gelişimimize yapılan birer katkı olarak algılamamız fazlaca daha âlâ olmaz mı? olağan olarak her geri bildirim tıpkı niyetle yapılmıyor olabilir ötürüsıyla da her geri bildirimi olgunlukla karşılamamız mümkün olmayabilir. Ve olağan ki etrafınızda kendi eksikliklerini size yansıtmaya çalışan beşerler da olacaktır. Lakin bu tenkitleri dikkate alıp almamak da ‘sizin’ elinizde. Unutmamalıyız ki yaptığımız işler ‘biz’i tanımlamıyor. ötürüsıyla tenkitleri derin bir biçimde kişiselleştirmek yetersiz hissetmek yahut öfkelenmek üzere olumsuz hisleri tetikleyecektir. Algılarımızdaki bu çarpıklıklar ise davranışlarımızı etkileyecek olup kısır bir döngüyü girmemize yol açabilmektedir. Bilhassa hayatımızın her anında işverenlerimizden, öğretmenlerimizden ve ailelerimizden bile tenkit alıyorken bu anları denetim etmek ve daha da kolaylaştırmak istemez misiniz? Oburlarının ‘yıkıcı’ tenkitlerini kendi ‘yapıcı’lığınızla çözebilmek ismine geriye bir adım atıp durumu tarafsız bir biçimde değerlendirebilmek ve buna ait deliller aramak olağanüstü bir başlangıç olacaktır.
Okumaya devam et...
Okumaya devam et...