Klasik Türk okçuluğu kısa müddette 13 bin lisanslı sportmen sayısını geçti

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Türkiye Klasik Türk Okçuluk Federasyonu (TGTOF) Lideri Cengiz Toksöz, lisanslı sportmen sayısında 13 bini geçtiklerini, 600’e yakın da kulüp kurulduğunu belirtti.

Lider Toksöz, klâsik Türk okçuluğunun geçen yılki faaliyetlerini, yeni yıl maksatlarını AA muhabirine kıymetlendirdi.

Klâsik Türk oku ve yayının binlerce yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlatan Toksöz, “Türk oku ve yayı, dünya çapında da kabul edilmiş bir bedelimiz. Ekipmanlarıyla, okuyla, yayıyla, kıyafetleriyle, kendine has ritüelleriyle fazlaca farklı bir branş. Yalnızca bir spor branşı olarak bakmamak lazım. Birinci devirlerde bir savaş sporu olarak değerlendiriliyordu fakat ateşli silahların ortaya çıkmasından daha sonra daha epeyce bir spor branşına dönüştü.” dedi.

Türkiye’de bu sporun 30 yıldır yapıldığını belirten Toksöz, “Fedakar kemankeşlerin uğraşlarıyla 2019’da federasyonun kurulmasıyla bu branş özlediği yapıya büründü. Geldiğimiz noktada 13 binin üzerinde lisanslı atletimiz, 600’e yakın kulübümüz, 500’ün üzerinde antrenörümüz, 300’den çok da hakemimiz var. Bakıldığında yaklaşık 3 sene evvel kurulmuş ve 2 yılı Kovid-19 salgınıyla uğraş eden bir federasyon olarak değerlendirdiğimizde şu anki sayılar epeyce dayanılmaz fakat potansiyelimizin epeyce daha fazla olduğunu gösteren sayılar.” diye konuştu.

Toksöz, klasik Türk okçuluğuna toplumun genlerinden gelen bir spor olması ötürüsıyla da daha fazla ilgi gösterildiğini aktararak, “Geçen yıl birinci kere İzmir’de, Gaziantep’te, Edirne’de klâsik okçuluk karşılaşması yaptık. Her sene farklı vilayetlerde karşılaşmalar yaparak, Türk okçuluğunu çocuklar, veliler ve kentle yaşama çabasındayız. 2022’de 9 resmi karşılaşma gerçekleştirdik, vilayet karşılaşmalarını da katarsak 20’den çok karşılaşma yapıldı.” tabirlerini kullandı.

– “Dünya Göçebe Oyunları’nda 8, İslami Dayanışma Oyunları’nda 9 madalya kazandık”

Geçen yıl İslami Dayanışma Oyunları ve Dünya Göçebe Oyunları’na katılarak milletlerarası alanda birinci tecrübelerini yaşadıklarını lisana getiren Toksöz, “Dünya Göçebe Oyunları’nda 8, İslami Dayanışma Oyunları’nda 9 madalya kazandık, açıkçası İslami Dayanışma Oyunları’nda kürsüyü kapattık. Milletlerarası alanda katıldığımız birinci resmi karşılaşmada bayrağı göndere çektik.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin her vilayetinde Türk okçuluğunun yayılması ve tarih şuurunun oluşması için çalıştıklarını vurgulayan Toksöz, 3 ay evvel 65 ile vilayet temsilcisi atadıklarını, geriye kalan vilayetler için çalışmaların sürdüğünü söylemiş oldu.

“Türk okçuluğunda üstat-çırak alakası vardır.” diyen Toksöz, klasik okçuluğa yeni başvuracaklar için maliyetlerin de çağdaş okçuluğa göre daha uygun olduğunu kaydetti.

Klasik Türk okçuluğunun branşlarına ait de Toksöz, şunları tabir etti:

“İki branş var, puta okçuluğu dediğimiz amaca atılan okçuluk, başkası de menzil okçuluğu. Klasik okçuluğun tarihte temel öne çıkanı menzil okçuluğu. Menzil okçuluğu, en uzağa atabilmektir. Menzil okçuluğunda tarihte hayli önemli muvaffakiyetler sağlamış üstatlar, kemankeşler var, bunların başında doğal ki Tozkoparan İskender geliyor. Tozkoparan İskender, yaklaşık 846,5 metre ile menzilde şu an hala kırılamayan bir rekorun sahibi. Yarışmalarımızda şu anda yaklaştığımız sayılar 500-550 metre civarında, hala o rekora ulaşılamıyor lakin inşallah o rekorları kırmak bir daha Osmanlı torunlarına, bizim Türk okçularımıza nasip olsun.”

Toksöz ayrıyeten, “Bu sporun dünyada klâsik okçuluk ismi altında bir çatısı yok. Milletlerarası bir çatının kurulmasıyla ilgili de bu sene çalışmalarımız olacak.” diye konuştu.

– Dilara Konutun: “Turnuvalarda Ankara birincisi oldum, Türkiye’de 12. sıradayım”

Klâsik Türk okçuluğu atleti 8. sınıf öğrencisi Dilara Meskenin, “TRT Belgesel’de Türk okçuluğuyla ilgili bir belgesel izlemiştik, ondan etkilendim. daha sonra Klâsik Sporlar Gençlik ve Spor Kulübünü bulduk ve başladım. 1,5 yıldır haftada 2 gün idmanlara geliyorum. Turnuvalarda Ankara birincisi oldum, Türkiye’de 12. sıradayım. Birinci müsabakamda biraz heyecanlandım, daha sonraki yarışlarda o heyecanı attım. Kendimi bu sporla geliştirmek istiyorum. Birinci başladığınızda biraz zorlanabilirsiniz lakin bedeniniz alıştığı vakit hayli kolay gelecek.” tabirlerini kullandı.

Bu spora yeni başlayan ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ahmet Yasin Taner ise şunları kaydetti:

“İki ablam da bu sporu yapıyor, onları görür görmez ben de merak ettim ve başladım. Ablamla bir arada burada idmanlar yapıyoruz. Uzun yıllar bu spora devam etmek, madalyalar ve kupalar kazanmak istiyorum. Türkiye’de şampiyon olmak istiyorum.”