Övme nedir ?

Sude

New member
Övme Nedir? – Geleceğin Toplumunda Takdirin Yeni Dili

Selam sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle birlikte hem çok eski hem de gelecekte bambaşka bir boyuta taşınacağını düşündüğüm bir kavramı konuşmak istiyorum: “Övme.”

Kulağa basit geliyor değil mi? Birini övmek, takdir etmek, güzel söz söylemek… Ama gelin birlikte düşünelim:

Gelecekte “övme” hâlâ samimiyetle mi yapılacak, yoksa yapay zekânın yazdığı övgüler, algoritmaların kurguladığı takdir mesajları mı bizi yönlendirecek?

Ben bu başlıkta sizlerle, biraz beyin fırtınası, biraz kalp fırtınası yapmak istiyorum.

Çünkü “övme” dediğimiz şey, sadece bir söz değil; insanın insana aynasıdır. Ve geleceğin aynası, artık bambaşka bir yansımaya sahip olacak.

---

Övmenin Kökü: Samimiyet mi, Sistem mi?

Bugün birini övmek, çoğu zaman onun emeğini, başarısını ya da karakterini takdir etmek anlamına gelir.

Ama dijital çağda işler biraz değişti. Artık beğeni butonları, yıldız puanları, algoritmik değerlendirmeler var.

Birini övmenin yerini, çoğu zaman “beş yıldız verdim” ya da “kalp bıraktım” aldı.

Bu da bizi şu soruya götürüyor:

Gelecekte övme, duygusal bir eylem olmaktan çıkıp dijital bir ritüele mi dönüşecek?

Bir erkek forumdaşın analitik gözünden baktığımızda, övme artık geri bildirim yönetiminin bir parçası haline geliyor.

Bir şirkette çalışanların performansı, yapay zekâ analizleriyle değerlendiriliyor; övgü, veri tabanında puan olarak kayda geçiyor.

Övme, stratejik bir araç oluyor — motive etmek için, yönlendirmek için, sistemin devamı için.

Bir kadın forumdaşın sezgisel ve toplumsal bakışındansa övme, bağ kurma aracı olmaya devam ediyor.

O, sadece bir “aferin” değil; “Seni fark ettim, emeğini gördüm, değerlisin” demenin insani biçimi.

Gelecekte belki makineler duyguyu simüle edecek ama gerçek övgü hâlâ bir kalpten diğerine geçecek.

---

Dijital Dünyada Övmenin Evrimi

Şimdiden düşünelim:

2050 yılında bir iş toplantısında, patronun sizi övdüğünü duyuyorsunuz ama o aslında bir yapay zekâ asistanı aracılığıyla konuşuyor.

Sesi mükemmel, cümleleri nazik, ama hissi yok.

Yine de beyniniz dopamin salgılıyor, çünkü övgü almanın kimyasal etkisi değişmiyor.

İşte burada övme, insanın biyolojisiyle teknolojinin arasındaki sınırda duruyor.

Erkeklerin stratejik vizyonunda bu, büyük bir fırsat:

“Yapay zekâ sayesinde herkesin çabası daha adil biçimde değerlendirilebilir.”

Sistemin övgüsü, kişisel yanlılığı azaltabilir.

Ama kadınların toplumsal vizyonu burada devreye giriyor:

“Evet ama insanın insana söylediği ‘aferin’ ile algoritmanın onayı aynı değil. Övgü, bir duygusal bağdır; mekanikleşirse anlamını kaybeder.”

Geleceğin dünyasında övmenin kaderi, samimiyetle sistem arasındaki bu ince çizgide belirlenecek.

---

Övme Kültürünün Toplumsal Yüzü

Her toplumun övme biçimi farklıdır.

Bizim kültürümüzde övme, genellikle biraz utangaçtır. “Maşallah” diyerek övgüyü nazarla dengeleriz.

Aşırı övmenin “şımartmak” olduğu düşünülür, bu yüzden ölçülüdür.

Batı toplumlarında ise açık övgü, motivasyonun merkezindedir: “You did amazing!”, “I’m proud of you!”

Bu fark, toplumların birey anlayışından gelir.

Bizim övgümüz, topluluk dengelemelidir; onlarınki ise bireysel cesaretlendirme.

Gelecekte bu farkların nasıl evrileceğini hayal edin.

Küreselleşme, dil bariyerlerini ortadan kaldırırken övgü biçimlerini de birleştirebilir.

Ama belki de tam tersi olur:

Her toplum, kendi duygusal DNA’sına daha sıkı sarılır.

Yapay zekâ çevirileri bile kültürel övgüyü tam yansıtamaz; çünkü “helal olsun”u hiçbir dil tam çeviremez.

---

Erkeklerin Analitik, Kadınların Duygusal Övgü Modeli

Bir erkek forumdaş şöyle diyebilir:

“Övme, geri bildirimdir. Eğer doğru zamanda, doğru kişiye, doğru ölçüde yapılırsa performansı yükseltir.”

Bu bakışta övme, stratejik bir araçtır.

Motivasyon yönetimi, liderlik psikolojisi, verimlilik hesaplaması…

Hepsi aklın diliyle konuşur.

Bir kadın forumdaş ise şöyle yaklaşabilir:

“Övme, empatik bir eylemdir. Birinin içsel gücünü hatırlatır, onu yalnız hissettirmez.”

Bu bakışta övme, iyileştirici bir dokunuştur.

Gelecekte bu iki bakışın birleşimiyle belki de “duygusal zekâ destekli yapay övgü sistemleri” doğacak.

Yani makineler bile bir gün, övgüyü sadece veri olarak değil, duygu olarak aktaracak.

---

Gelecekte Övme Nasıl Şekillenecek?

Forumdaşlar, hayal edin:

Bir okulda öğrenciler yapay zekâdan “aferin” alıyor.

Bir sosyal medya uygulaması, kullanıcıya haftalık olarak “Bu hafta çok naziktin!” diyor.

Bir şirket, çalışanına otomatik övgü bildirimi gönderiyor: “Harika bir iş çıkardın, Ayşe!”

Ama tüm bunlar gerçek övgünün yerini tutabilir mi?

Belki gelecekte “övme” insanın içinden dışa değil, dıştan içe gelen bir kavram olacak.

Artık başkalarının bizi övmesine ihtiyaç duymadan, öz-övme yani kendini takdir etme kültürü gelişecek.

Psikolojik açıdan daha dengeli, duygusal olarak daha özgür bir insan tipi doğacak.

Ama yine de, bir dosttan gelen o samimi “seninle gurur duyuyorum” cümlesinin yerini hiçbir sistem alamayacak.

---

Topluluk Bilinci ve Övmenin Geleceği

Övmenin geleceği, bireysel olmaktan çok topluluk merkezli bir evreye girebilir.

Belki forumlar, sosyal gruplar, dijital topluluklar; birbirini övmek yerine birbirini güçlendiren yeni dil biçimleri geliştirecek.

Artık kimse “ben iyi yaptım” değil, “biz başardık” diyecek.

Bu da övgünün dönüşümünü getirecek:

Ben-merkezli takdirden biz-merkezli farkındalığa.

Ve belki de övgü, geleceğin en insani direniş biçimi olacak.

Soğuyan, mekanikleşen bir dünyada birine içten bir “aferin” diyebilmek, bir tür dijital devrim sayılacak.

---

Forumdaşlara Sorular: Geleceğin Övgüsü Nasıl Olmalı?

Sevgili forumdaşlar,

Sizce gelecekte “övme” nasıl bir hâl alacak?

Bir algoritmanın yazdığı teşekkür mesajı, sizi mutlu eder mi?

Yoksa övgünün değeri, hâlâ insan sesinde mi gizli kalacak?

Övgü fazla olduğunda samimiyetini mi yitirir, yoksa paylaşım arttıkça güç mü kazanır?

Yorumlarda sizlerin fikirlerini, hayal gücünü ve tecrübelerini duymak isterim.

Belki birlikte, geleceğin takdir kültürünü şekillendiren ilk topluluk biz oluruz.

Çünkü övgü, aslında sadece bir söz değil —

bir ruh paylaşımı, bir insanlık dokunuşu.