Patti Smith, Berlin'e olan sevgisi ve Brecht anısına ilham kaynağı hakkında

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Patti Smith, Berlin mezarlıklarını gezmeyi ve dediği gibi “kendilerini içinde kaybetmeyi” sever. Bazen, örneğin, Bertolt Brecht'in mezarını ziyaret eder – ve özellikle “Baal”, “Dreigroschenoper”, “Ana Cesaret” oyunları için ona teşekkür eder.

Genç bir kadın olarak, Smith bir zamanlar tiyatroda çalıştı ve büyük Alman oyun yazarının çoğunu yuttu. Dünyayı gördüğü gibi onu sevdi: “Neredeyse Kübist bir tabloda olduğu gibi: her şey aynı anda. Parçaları ahlaki olarak değil, merkezi insan uçurumları, kıskançlık, hastalık, günah. Hassas, bazen ironik bir şekilde işlediği konular.” Böylece büyük “İrlanda Punker” (Frank Junghänel) Smith, 2023'te Berliner Zeitung ile yaptığı röportajda ifade etti.

Patti Smith: “Bulgakov portresinin altında oturmayı tercih ediyorum”

Patti Smith bir keresinde kendini sadece şiirlerini yapabilmek için müziğe adadığını söyledi. 10 Şubat'ta Brecht'in doğum gününde başladı. Bununla birlikte, 1971'de, sözlerine müzikal olarak eşlik eden Lenny Kaye (daha sonra Patti Smith Grubunun gitaristi) ile ilk kez sahne aldığında: “O zamandan beri, 50 yıldan fazla bir süredir Lenny ve ben birbirimizi 10 Şubat'ta arıyoruz ve birbirlerine güzel bir brecht doğum günü diliyoruz.”

Her neyse, Patti Smith sevdiklerimizi seviyor. 1970'lerden beri buraya tekrar geliyor. “Berlin'de beni etkileyen ideolojik ve entelektüel bir enerji hissediyorum,” dedi. Öğlen Prenzlauer Berg'deki Rus-Yahudi restoranı PaHaberlerak'a dönmeyi tercih ediyor: “Bulgakow portresinin altında oturmayı tercih ediyorum.” Çok sevdiği bir başka yer de eski hayvanat bahçesi, “fil figürleriyle bu güzel büyük girişle”. Belki bugünlerde orada yürüdüklerini görebilirsiniz.

Patti Smith Quartet. Zitadelle Spandau, 11 Temmuz Cuma, 19.30, VVK 73 Euro, Berliner Zeitung'un bilet mağazasında bulunan biletler.