Adli Yardım Ne Demek ?

Esenyurtlu

Global Mod
Global Mod
**\Adli Yardım Nedir?\**

Adli yardım, hukuki destek sağlama amacıyla devlet tarafından maddi durumu yeterli olmayan bireylere sunulan bir hizmettir. Bu hizmet, kişilerin adalete erişimini kolaylaştırmak, yargı sürecinde hak kayıplarını engellemek ve eşitlik ilkesine uygun bir şekilde adaletin sağlanmasını temin etmek amacı güder. Adli yardım, özellikle dava açmak, avukat tutmak ya da yargı sürecine katılmak isteyen ancak maddi imkânları kısıtlı olan bireyler için hayati bir öneme sahiptir.

Türkiye’de adli yardım, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve 6216 sayılı Adli Yardım Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu kanunlar, adli yardımın hangi durumlarda ve nasıl sağlanacağına dair temel düzenlemeleri içermektedir. Adli yardım, sadece avukatlık hizmeti değil, aynı zamanda mahkeme giderlerinin de karşılanması, gerektiğinde uzman raporlarının temin edilmesi gibi önemli hizmetleri de kapsar.

**\Adli Yardımın Kapsamı Nelerdir?\**

Adli yardım, birçok farklı hizmeti kapsayan geniş bir alanı ifade eder. Bu kapsamda sağlanan yardımlar şunları içerir:

1. **Avukatlık Desteği:** En temel adli yardım hizmetlerinden biri, kişilere ücretsiz ya da düşük ücretli avukat temin edilmesidir. Bu hizmet, özellikle suç isnadına uğramış kişiler veya hukuki anlaşmazlıklara düşmüş bireyler için önemlidir.

2. **Mahkeme Giderlerinin Karşılanması:** Mahkeme masrafları, harçlar ve diğer yargılama giderleri adli yardım kapsamında devlet tarafından karşılanabilir.

3. **Uzman Desteği:** Yargılamada uzman görüşü almak gerekebilecek durumlarda, adli yardım kapsamında uzman kişilerin raporları da temin edilebilir.

4. **Delil Temini:** Mahkemede, davanın seyrini değiştirebilecek delillerin temin edilmesi de adli yardım kapsamında yer alabilir.

Adli yardım, yukarıda sayılan hizmetlerin tümünü veya bir kısmını içerebilir. Ancak bu yardımlar, başvurulan davanın niteliği, kişinin mali durumu ve sosyal durumuna göre şekillenir.

**\Kimler Adli Yardım Alabilir?\**

Adli yardım almak için belirli kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler, kişinin maddi durumuna ve sosyal güvencelerine bağlı olarak değişir. Türkiye’de, adli yardım başvurusu yapabilmek için şu koşullar aranır:

* **Gelir Düzeyi:** Adli yardım almak isteyen kişinin gelirinin, asgari ücretin belirli bir oranının altında olması gerekmektedir. Gelir durumu, kişinin ya da ailesinin ekonomik durumunu belirlemek için esas alınan önemli bir faktördür.

* **Sosyal Güvenceler:** Kişinin sosyal güvenceye sahip olup olmadığı da önemli bir kriterdir. Genel olarak, sigortalı çalışan, emekli veya belirli sosyal güvenlik haklarına sahip kişiler adli yardımdan faydalanamaz.

* **Dava Türü:** Adli yardım başvurusu, genellikle ceza davaları, boşanma davaları ve işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklar gibi önemli davalar için yapılır. Özel hukuk davalarında da adli yardım sağlanabilir, ancak her davada bu yardım verilmez.

**\Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?\**

Adli yardım başvurusu yapmak oldukça basittir. Başvuru, ikametgahın bağlı olduğu baroya yapılır. Barolar, adli yardım hizmetlerini sağlamakla yükümlüdür. Başvuru için gerekli belgeler arasında gelir durumu ile ilgili belgeler, ikametgah belgesi ve dava konusu hakkında bilgi veren dilekçe yer alır.

Başvurunun ardından, baro tarafından bir değerlendirme yapılır ve başvuran kişinin adli yardım alıp almayacağına karar verilir. Barolar, başvuruyu değerlendirirken kişinin ekonomik durumunu inceleyerek karar verirler. Eğer başvuru kabul edilirse, kişi ücretsiz veya düşük ücretli avukattan faydalanabilir.

**\Adli Yardım Hangi Durumlarda Sağlanmaz?\**

Adli yardım, her durum için geçerli bir hizmet değildir. Adli yardım sağlanamayacak bazı durumlar şunlardır:

1. **Yüksek Gelir Durumu:** Başvuru sahibinin gelir düzeyi, adli yardım için belirlenen üst sınırın üzerinde ise, kişi adli yardım alamaz.

2. **Dava Türü:** Bazı davalarda adli yardım verilmez. Örneğin, ticari ihtilaflar, küçük tutarlı alacak davaları gibi ekonomik olarak önemli olmayan davalar adli yardım kapsamına girmez.

3. **Haksız Başvurular:** Adli yardım, yalnızca haklı davalar için verilir. Haksız davalar açan, kötü niyetli başvurular adli yardım kapsamında yer almaz.

**\Adli Yardımın Sağladığı Faydalar Nelerdir?\**

Adli yardım, toplumun adalet sistemine olan güvenini artırırken, eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesini sağlar. Maddi durumu yetersiz bireyler için adli yardım, yargı sürecine katılma imkânı verir. Bu da hem bireylerin haklarını savunabilmesi hem de hukuki sorunların çözülmesinde adaletin sağlanması açısından önemlidir.

Ayrıca, adli yardım sistemi, suçluların adalet önüne çıkmasını sağlayarak, adli denetim mekanizmalarının düzgün çalışmasını destekler. Kişilerin haklarını savunma noktasında profesyonel bir avukat desteği alabilmesi, davaların daha sağlıklı bir şekilde çözülmesine olanak tanır.

**\Adli Yardım Hakkında Sık Sorulan Sorular\**

**1. Adli yardım başvurusu nasıl yapılır?**

Adli yardım başvurusu, barolara yapılır. Başvurular için gerekli belgeler arasında gelir durumu belgesi, ikametgah belgesi ve dava dilekçesi yer alır.

**2. Adli yardım sadece avukatlık hizmeti mi sağlar?**

Hayır, adli yardım sadece avukatlık hizmeti değil, mahkeme masraflarının karşılanması, uzman raporlarının temin edilmesi gibi birçok hizmeti kapsar.

**3. Adli yardım için gelir sınırı nedir?**

Adli yardım alabilmek için başvuran kişinin gelirinin, asgari ücretin belirli bir oranının altında olması gerekmektedir. Bu oran, her yıl değişiklik gösterebilir.

**4. Her dava için adli yardım alınabilir mi?**

Hayır, bazı davalarda adli yardım verilmez. Örneğin, ticaretle ilgili davalar veya küçük tutarlı alacak davaları için adli yardım sağlanmaz.

**5. Adli yardım alırken davayı kaybedersem, masrafları ödemek zorunda kalır mıyım?**

Adli yardım kapsamında davayı kaybetmiş olsanız dahi, mahkeme masraflarının çoğu, devlet tarafından karşılanmaya devam eder. Ancak, belirli durumlar dışında davanın masrafları başvurana ait olabilir.

**\Sonuç\**

Adli yardım, adaletin eşit şekilde herkese sunulmasını sağlayan önemli bir hizmettir. Maddi durumu yetersiz olan bireylerin, adaletin sağlanması için gerekli olan hukuki yardımı alabilmesi, toplumsal barış ve hukuk devleti anlayışının güçlenmesine yardımcı olur. Bu hizmetin kapsamı geniş olup, yalnızca avukatlık desteği değil, mahkeme masraflarından uzman raporlarına kadar birçok farklı alanı kapsar. Adli yardımın sunduğu bu imkânlar, hukuki eşitliği sağlama noktasında kritik bir rol oynamaktadır.