Ferropolis nasıl bir gençlik kültürünün buluşma noktası oldu?

tofaşk

Global Mod
Global Mod
Ben sıçradayım! Saksonya-Anhalt'ta Gräfenhainichen yakınlarındaki Ferropolis festival. Kömürün GDR zamanlarında büyük ölçekte söküldüğü yerlerde, bir Dortmund ve birbirlerinin önünde bir düğün standı, yüksek bir ritim koşarken ve yüzlerce kişi onlarla birlikte kutluyor. Bundan sonra, iki argüman kollarına sarılır, kalabalık tezahürat yapar.

Rap Duelle saygıyla

Her şey bir anlaşmazlık değil, spor: savaş rap. Üç tur, yumruk çizgileri, tekerlemeler, dokunma. Uzun zamanlı arkadaşım Quame65'e eşlik ediyorum, Dortmund'dan Calli'ye karşı yarışıyor. Weddingen kendine güven Ruhrpott cazibesi buluşuyor. Sahnede, uyuşturucu iddiaları, önyargılar, sakal bakımı ve fiziği üzerindeki şakalar – ama ritmi, akışla, kafiyede uçuyor.

Ve her şeyden önce festivalin kendisinden daha eski bir dizi kuralla: “Şahsen hiçbir şey alın. Her şeyi verin. Saygı göster.” Sıçrama! bir hip-hop festivalidir. Büyük sahne, büyük isimler. Ancak burada sitenin kenarında olan şey, bütünün ham çekirdeğidir.

“Etiketin sizi etiketlemesine izin verme” – Rap Demokratik Disiplin

“Etiketin sizi etiketlemesine izin vermeyin”, kısa dltlly için Almanya'nın en büyük savaş rap formatı. Ve YouTube'da yüz binlerce tıklama yapan şey, çakıl ve esrar dumanı arasındaki ahşap bir platformda açık havada gerçekleşir.

Quame65 Sıçrama'daki canlı savaşlar sırasında Calli'ye karşı! 2025Sven Goldbach/Berliner Zeitung

Birkaç yüz kişi yarım daire içinde. Bazıları savaşçıların isimlerini zaten biliyor. Diğerleri şans eseri geldi ve sıkıştı. Quame65'in Calli'ye karşı maçı günün “ana savaşı”. Ve teslim ediyor. Sonra: shakehands. Röportaj. Vurma omuz.

Daha sonra ana binalara birlikte koşuyoruz. Sis, ışık ve büyük eylemlerin müziği arasında çıkıntılar: eski linyit ekskavatörleri. Devasa çelik canavar. Buraya “Demir Şehri” diyorlar. Ferropolis. GDR zamanlarında, kahverengi altın ağır ekipmanlarla yerden çıkarıldı. Bugün büyük ekskavatörler hareketsiz duruyor, ancak araziye belirgin bir karakter veriyorlar.

Gençlik Kültürü GDR Endüstriyel Zemini karşılıyor

Sıçrama 1998'den beri toplanıyor! Festival burada hip-hop sahnesi. Sadece Chemnitz'de, daha sonra Bitterfeld'de, bugün Gräfenhainichen yakınlarındaki Ferropolis'te. Malocher'ın bir zamanlar burada bedenlerini mahvetmesi, bu katın iş ve sökülmesinden geçtiği, yeri özel hale getiriyor. Çukurun olduğu yerde, bugün Gremminer See.

Bugün burada genç ziyaretçiler, normalde festival için fırlatma çadırında üç gece planlayan ve geçen akşamın kamp partisini her sabah kemiklerinde bulunan kendilerini yeniliyorlar. GDR dünyasından yetiştirilen endüstriyel araziler üzerine bir festival-bu sadece bir fondan daha fazlasıdır, bazı yeni raplerin parlak estetiğinin aksine.

Bu benim ilk sıçramamdı! Festival. Ve itiraf etmeliyim ki, 40'ın başında 15 yıl önce yapacağım kadar kolay kaçamazsın, ama çok etkileyici ve kültürel bir gün geçirdim. Geri dönecek miyim? Belki! Ama eğer öyleyse, daha iyi hazırlık ve planlamadan çok önce. Hiçbir koşulda bir dahaki sefere unutmam: güneş gözlüğü. İçecekler için daha iyi soğutma paketleri. Ve: abartılı olmayan ayakkabılar. Her iyi festivalde biraz kirleniyor.