Genç motokrosçunun amacı büyük

Beykozlu

New member
Afyonkarahisar’da düzenlenen Dünya Motokros Şampiyonası’nın (MXGP) final etaplarında yarışan tek Türk bayan atlet unvanının sahibi Irmak Yıldırım, en büyük hayalinin Avrupa’da birinci 3 sportmen içinde yer almak olduğunu söylemiş oldu.

Ulusal motokrosçu Irmak Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motosiklet parkurlarının sayısının artması durumunda Türkiye’de biroldukça bayanın bu branşı yapmak isteyeceklerini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Afyonkarahisar’da düzenlenen Dünya Motokros Şampiyonası’ndaki tek Türk bayan sportmen olduğunu hatırlatan 17 yaşındaki Irmak, şunları kaydetti:

“Rakiplerimin ülkelerinde meskenlerinin yanında parkurları var. İş olarak bu sporu yapıyorlar. Günde 5 saat motosiklete binip idman yapıyorlar. Benimse bu biçimde imkanım yok. İzmir’de yaşıyorum. Hafta sonları idman için kimi vakit Afyonkarahisar’a kimi vakit Balıkesir’e gidip çalışıyorum. Eksiklerim biraz bu yüzden. Türkiye’de muhakkak başlı kentlere bu parkurlardan yapılırsa inanıyorum ki biroldukca bayan atletimiz yetişir.”

“Babam yardımıyla motosiklete başladım”

Birinci milletlerarası tecrübesini 16 yaşında geçen sene katıldığı Dünya Bayanlar Motokros Şampiyonası’nda yaşadığını anlatan Irmak Yıldırım, “Ama profesyonel yarışlara 12 yaşımda başladım. Babam yardımıyla bu spora başladım. Babam beraberinde federasyonda çalıştığı için daima onunlaydım. 7 yaşından beri motosiklete biniyorum. Evvel kardeşim Aras Efe müsabakaya başladı. Ondan bir sene daha sonra da ben başladım.” diye konuştu.

Afyonkarahisar’daki tertipte gayret eden tek Türk bayan sportmen olmanın kendisi için büyük gurur olduğunu aktaran Irmak, “hem de fazlaca heyecan verici bir durum. Tüm dünyada canlı yayınlanan yarışlar bunlar. Milyonlarca insan sizi izliyor. ötürüsıyla bir o kadar gerilimli oluyorum. Lakin fazlaca onur verici.” tabirlerini kullandı.

Hala lisede okuduğunu eğitim ve sporu bir ortada yürütmeye çalıştığını anlatan Irmak, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Okulda arkadaşlarımın bana ilgisi çok yüksek. Motosiklet kullandığımı biliyorlardı fakat sinemalardaki deri ceketli serseri üslubu üzere düşünmüşler birinci vakit içinder. Herkes o denli hayal etmiş. Tabi ben okula örgülü saçlarımla gidince şaşırmışlardı. ‘Ehliyetsiz nasıl kullanıyorsun, bu işten para kazanıyor musun’ üzere sorular sordular. Ben başladıktan daha sonra okulda ve etrafımda motosiklete bir merak başladı. Bu sporu yapmak isteyen arkadaşlarım var. O açıdan örnek olduğum için memnunum.”

“Kadınlar istedi mi başaramayacağı şey yok”

Irmak Yıldırım, bayanların isterlerse başaramayacağı bir iş olmadığını belirterek, her bayanın bir sefer de olsa motosiklet kullanmayı denemesi gerektiğini söylemiş oldu.

Bisiklet kullanan her insanın hayli rahat motosiklet kullanabileceğine dikkati çeken Irmak, “Kadınlar bütün zorlukların üstesinden geliyor. Bayanlar istedi mi başaramayacağı şey yok. Ülkemizde yeteri kadar parkur yok. Futbola, basketbola, voleybola gösterilen itinanın bize de gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Parkurlar çoğalırsa bu alanda başarılı fazlaca sayıda bayan sportmen çıkacaktır.” diye konuştu.

En büyük hayalinin Avrupa şampiyonalarında birinci 3’te yer almak olduğunu anlatan Irmak, kelamlarını şöyleki tamamladı:

“Ülkemi en yeterli biçimde temsil etmek için hayli çalışıyorum. Maksadım birinci etapta Türkiye şampiyonu olmak. En büyük hayalimse Avrupa şampiyonalarında birinci 3’e girerek ülkeme madalya ile dönmek. Bir taraftan da üniversiteye hazırlanıyorum. Maksadım tıp fakültesi. Bu sporu meslek olarak yapar mıyım şu an için bilmiyorum fakat sonuna kadar gitmek istiyorum. Öbür bir iş yapsam bile hobi olarak kesinlikle sürdüreceğim.”