MEB’ten kayıt dışı öğrencilere yakın takip

Adanali

Member
ANKARA (İGFA) – Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kayıt haricindeki 280 bin 473 öğrenciyi MERNİS kayıt sistemini hayli faal biçimde kullanarak, davet merkezi kurarak ve tek tek ailelere ulaşarak eğitime dâhil etmeye çalıştıklarını, 2023 yılında kayıt haricinde bulunan gençleri okulla buluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Özellikle ortaöğretimde okullaşma oranlarına ait pilot proje uyguladıklarını belirten Özer, 2021’de ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 90 olduğuna vurgu yaparak, “Erken ihtar sistemlerini ve bilhassa kayıt dışı öğrencilerin eğitim sistemine dâhil olmasıyla ilgili davet merkezini de devreye alarak bir yıl üzere kısa müddette yüzde 90 oranını yüzde 95’e çıkardık. Bu hususta geliştirilen pilot uygulamayı eğitimin tüm kademelerine yaygınlaştıracağız. Birinci önceliğimiz; ilkokul, ortaokul ve lisede kayıt dışı olanları eğitim sistemine dâhil etme ile ilgili çalışmamız. Bir de mevcut eğitim sistemine devam ederken bir biçimde okul terk riski olan potansiyel öğrencileri de belirledikten daha sonra rehberlik ve ruhsal danışmanlık hizmetleri ile sistemin ortasında tutma ile ilgili çalışmalara yük vereceğiz. 2023 yılı, yüklü olarak bunlarla geçecek” diye konuştu.

Bakan Özer, eğitim kademelerindeki öğrenci sayısına ait spekülasyonlar yapıldığına işaret ederek daima olarak gündeme getirilen “1,2 milyon öğrenci kayıt dışı, 680 bin kız öğrenci eğitime erişemiyor.” argümanının hiç bir dataya dayanmadığını tabir etti.

İlkokul kademesinde 11 bin 654, ortaokulda 28 bin 421, lisede de 240 bin 668 öğrenci olmak üzere toplam 280 bin 743 öğrencinin kayıt dışı olduğunu hatırlatan Özer, “İlkokul ve ortaokuldaki kayıt dışı öğrenci sayısı epey az. Gelinen nokta, ilkokul ve ortaokulda yüzde 100’e yakın okullaşma oranını yakaladığımızı gösteriyor ancak bizim için tek bir öğrencinin bile sistemin haricinde kalması kayıptır. Biz öğrenciye, vatandaşımıza oran olarak bakmıyoruz. Biz tek bir öğrencinin, tek bir ailenin problemini çözmek için Bakanlığımızın tüm imkânlarını seferber ediyoruz. ötürüsıyla 2023 yılındaki maksadımız, öğrenci olması gereken lakin kayıt haricinde bulunan 280 bin ötüründaki gencimizi okulla buluşturmak” dedi.

Bakan Özer, gençlere tek tek ulaşarak şartlarına uygun okullaşma seçeneklerinden yaralanmalarını sağlayacaklarını belirterek, 280 bin 473 öğrenciyi MERNİS kayıt sistemini epeyce etkin bir biçimde kullanarak, davet merkezi kurarak, tek tek ailelere ulaşarak eğitimin içerisine dâhil etmeye çalıştıklarını söylemiş oldu.